ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

έργα γνωστών καλλιτεχνών θα συμπληρώνουν σκηνογραφικά το χώρο του φεστιβάλ.

 

Βασίλης Αλεξάνδρου – εικαστικός: Reality, Site specific installation, 2017*

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί παρέμβαση στον αστικό χώρο. Ως μέσο χρησιμοποιει τα ρολά (πλέγμα) ασφαλείας των εμπορικών καταστημάτων της στοάς του Αγίου Μήνα στη Θεσσαλονίκη, στα διάχωρα (κυψέλες) των οποίων τοποθετεί λευκά μπαλόνια με στόχο να σχηματίσει τη λέξη REALITY (πραγματικότητα). Τα λευκά μπαλόνια παραπέμπουν στις κουκίδες (pixels) της ψηφιακής εικόνας και καταδεικνύουν την αντίφαση μεταξύ εικονικού και πραγματικού. Ένα σχόλιο που ενισχύεται από το σταδιακό ξεφούσκωμα των μπαλονιών με το πέρασμα του χρόνου και τη συνεπακόλουθη αλλαγή της οπτικής μας στην «πραγματικότητα» του έργου, αλλά και του τίτλου.
http://vasilisalexandrou.wixsite.com/vasilis-alexandrou

 

*Ο Βασίλης Αλεξάνδρου εκπροσώπησε το Δήμο Θεσσαλονίκης  στη 18η Biennale νέων καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου (Ιταλία και Τίρανα) στο τομέα των εικαστικών.

Παύλος Βασιλειάδης – ψυχίατρος/εικαστικός: “Χώρος Μνήμης” (εγκατάσταση)

O Παύλος Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι αυτοδίδακτος. Σπούδασε ιατρική και είναι ψυχί­ατρος. Παράλληλα είναι εικαστικός, με πολλές ατομικές εκθέσεις (Γκαλερί Τέχνης Πολυπλάνο 1990,1991,1993, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών 2001, , ΔΗΜΗΤΡΙΑ’45, εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκη 2010, Γκαλερί Titanium, Αθήνα1994, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Θεσσαλονίκη 2011, γιορτή της Πανσελήνου, Villa Bianca,Αντιδημαρχία Πολιτισμού Θεσσαλονίκη 2014, κλπ) και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα (12η Πανελλήνια Έκθεση 1973, Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική Εθνική Πινακο­θήκη, Αθήνα1988, Athena by Art, Αθήνα 2004, visual panorama 2 ΚΜΣΤ, Θεσσαλονίκη2007,κλπ,), καθώς και  στο εξωτερικό (Art 10 Basel,1979, Biennale Sao Paulo 1983, Dialogues Mediterannées , St. Tropez, 2007). Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ’Θεσσαλονίκη’, στο Μουσείο Ρόδου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και σε ιδιωτικές συλ­λογές. Εκτός από την προσωπική του εικαστική δουλειά ,έχει δημιουργήσει εδώ και είκοσι χρόνια  τη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας στο ΨΝΘ ,με συμμετοχή καλλιτεχνών με ψυχικές διαταραχές και έχει διοργανώσει με αυτήν πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και συμμετοχές σε ομαδικές στο εξωτερικό. Παράλληλα διοργανώνει συχνά, ομιλίες και σεμινάρια για την τέχνη αυτή (art brut-outsider art).Το έργο Χώρος Μνήμης αποτελεί μια εγκατάσταση σε ένα χώρο, που διατρέχεται από νήματα, στα οποία είναι στερεωμένες  μικρές φωτογραφίες από το παρελθόν και αντικείμενα μικρά από αυτά που δύσκολα αποχωριζόμαστε, καθώς μας θυμίζουν κάτι. Αποτελεί μια ελεύτερη απόδοση της λεπτής υφής του εγκεφάλου, όπου στους νευρώνες  και σε διάφορα μέρη του είναι καταχωρημένες οι μνήμες, άλλες έντονες και άλλες τέτοιες, που μόλις αμυδρά  τις θυμόμαστε. Ο χώρος – το room – είναι φωτισμένος με UW φωτισμό, που «ενεργοποιεί» τις μνήμες αυτές.